Mirra Markhaëva

BIO

Mirra Markhaëva is afkomstig uit de Russische autonome republiek Boerjatië, een regio die grenst aan buurland Mongolië. Muurschilderingen zijn haar grote passie, maar ook als illustrator, grafisch vormgever, beletteraar, schilder en beeldhouwer zet ze haar artistiek traject uit. Mirra studeerde aan Sint-Lukas – Campus Brussel (bachelor), en vervolgens aan het departement Grafische Vormgeving van de Brusselse Le 75 (École Supérieure des Arts de l’Image). Ze slaagde voor de examens, en de jury prees haar werk. Jammer genoeg kon ze als “papierloze” haar studie niet beëindigen. “Ik blijf niet bij de pakken zitten”, zo zegt Mirra, “en hoop mijn status binnenkort te regulariseren. Ondertussen vervolg ik mijn kunstenparcours, en bouw ik mijn artistieke ervaringen en mijn netwerk verder uit.”

Mirra maakt deel uit van The Post Collective, een jong collectief dat een autonoom platform van co-creatie, co-leren en cultureel activisme tot stand wil brengen. Het collectief is ontstaan uit de Open Design Course (ODC) voor vluchtelingen en asielzoekers 2018 aan de School of Arts – KASK (Gent). Het doel is om naast culturele en artistieke kansen, ook werkgelegenheidskansen te creëren en een algemene samenwerkingsomgeving te bieden aan de deelnemers, ongeacht hun wettelijke status.

www.kunsten.be/nu-in-de-kunsten/the-post-collective-building-spaces-for-change/

www.kunsthal.gent/ontwikkeling/the-post-collective-collaborative-speculations

www.hamlet5.wixsite.com/mirrart

mirra_markhaeva (Instagram)

OPLEIDING

– Sint-Lukas – Campus Brussel – bachelor

– Le 75 (École Supérieure des Arts de l’Image), departement Grafische Vormgeving – examens met succes afgelegd, maar kon als “papierloze” haar studie niet beëindigen

TENTOONSTELLINGEN

2019

2018

  • okt-nov – Transnational Alliance | We Cannot Work like This, Thomas More Hogeschool, Mechelen (BE)
  • FANin2050 (BE) (www.facebook.com/FANin2050/)
  • okt-nov – Open Design Course (ODC), School of Arts – KASK, Gent (BE)
INTERVIEW